Vanmorgen was ik heel blij dat ik gisteren al de foto’s heb gemaakt van de Hazelaar. Wat een storm vandaag. Gelukkig kan ik vanuit een warme rustige kruidenkamer mijn kruid van de week schrijven, en dat is deze week de Hazelaar. Hij staat namelijk op dit moment in bloei.

Hij is makkelijk te herkenen aan zijn vele stammen die gezamenlijk vanaf een plek uit de grond komen en aan de bloei nu. De struik bloeit als een van de eerste struiken. Hij heeft mannelijke en vrouwelijke bloemen. De mannelijke bloemen zijn de katjes die je nu overal ziet (zie foto). De vrouwelijke bloemen hebben de meeste mensen echter nog nooit gezien. Ze zijn namelijk piepklein en je hebt er bijna een vergrootglas voor nodig om ze te zien. Hieronder zie je een foto van de vrouwelijke bloem. Als je de Hazelaar tegenkomt moet je maar eens goed naar hem kijken dan zie je zeker de mannelijke katjes en als je goed kijkt ook de vrouwelijke bloemen.

De mannelijke katjes ontstaan al in de zomer wanneer de struik nog vol bladeren zit. Afhankelijk van de temperatuur en het zonlicht gaan omstreeks januari/februari de schubben verder uit elkaar staan en komt het stuifmeel vrij. De mannelijke katjes zijn afhankelijk van de wind om de vrouwelijke bloemen te bevruchten, want insecten vind je nog bijna niet zo vroeg in het voorjaar.

De vrouwelijke bloem groeit uit tot de bekende hazelnoot die je vanaf september kunt oogsten en eten.

De werking van de Hazelaar is vergelijkbaar met die van de Amerikaanse toverhazelaar, behalve dat de hazelaar zwakker in werking is. Medicijnen op basis van hazelaar worden aangeboden als alternatief voor medicijnen op basis van de Amerikaanse toverhazelaar. De bomen zijn verwant en de medische aanwendingen vrijwel identiek. 

 • Spataders; 
 • Zwaartegevoel van de benen;
 • Oedemen; 
 • Nachtelijke beenkrampen; 
 • Gezwollen enkels en onderbenen;
 • Inwendige en uitwendige aambeien; 
 • Aderspatzweer; 
 • Ter preventie van felbitis of aderontsteking; 

Hazelaarblad en schors heeft een adstringerende werking. Dat houdt in dat het bloeden stelpt. Daarnaast geneest het wonden; in de geneeskunde spreekt men over cicatriserende werking. De bladvatvernauwende werking van haarvaten en kleiner aders draagt eveneens bij aan de bloedstelpend. Door deze medicinale eigenschappen schrijven fototherapeuten het voor bij de volgende uitwendige aandoeningen: 

 • Aambeien; 
 • Spataders; 
 • Mondslijmvliesontsteking; 
 • Gingivitis of tandvleesontsteking;
 • Milde verwondingen; 
 • Niet helende wonden; 

Hazelaar heeft ook veel magie in zich. Je kunt hem op de volgende manieren hiervoor inzetten:

Rijg de noten aan een ketting en hang deze op in huis om geluk aan te trekken, of geef wat noten aan een bruid om haar geluk te wensen. Het eten van hazelnoten brengt wijsheid en bevordert vruchtbaarheid. Men eet ze vaak vooraf aan het waarzeggen. Je kunt er een bij je dragen voor vruchtbaarheid. Trek een cirkel in de modder met een tak van de hazelaar om jezelf of de plant(en) buiten te beschermen. 

Maak een krans van hazelaar. Doe de krans om je hoofd en concentreer je op een wens. De wens komt wellicht uit. Vroeger droeg men ook kransen van hazelaar om onzichtbaar te worden. 

Zet hazelaar twijgjes in het raamkozijn om het huis te beschermen tegen de bliksem. Drie stokjes van de hazelaar in je huis getimmerd zal het huis beschermen tegen brand. Het is goed hout voor toverstokjes voor alle doeleinden. De gevorkte takken worden gebruikt voor wichelen om verborgen voorwerpen op te sporen. 

En als laatste is het heerlijk om van de noten geweldige gerechten te maken!

Mocht je meer willen weten over de Hazelaar en zijn geneeskracht of andere vragen hebben dan kun je altijd contact met mij opnemen: info@kruidenparadijs.nl.

Ik raad je aan om nooit zomaar zelf kruiden als medicijn te gaan gebruiken. De zin ‘Baat het niet dan schaadt het niet” geldt zeker niet! Neem daarom altijd contact op met een kruidengeneeskundige die je advies kan geven. Ga bij ernstige klachten altijd naar een huisarts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *