Afgelopen zaterdag ben ik in De Bretten geweest. In dit gebied organiseer ik komend jaar weer diverse wandelingen en ik vind het dan ook heel fijn om daar te zijn en te zien hoe de natuur zich ontwikkeld. Zoals je op de foto ziet is de Sleedoorn er weer als eerste bij! De knopjes van de bloemetjes doen hun best om zich te gaan openen om hun mooie bloemen te laten zien. Vandaag wil jullie dan ook meer vertellen over deze woekerende struik.

Deze struik kan 2 tot 6 meter hoog worden en groeit langs bosranden en in boswallen. Werd veel gebruikt als houtwalplant als bescherming tegen vogels en om het vee binnen te houden.

In het vroege voorjaar groeit de bloesem. Sleedoorn is een van de eerste dus als je nu de witte bloemetjes ziet dan is het zeer waarschijnlijk die van de Sleedoorn. In het najaar heeft de Sleedoorn de welbekende bessen. De bloemen en de bessen zijn de eetbare delen van de struik. Sleedoorn is één van de planten die zowel bij constipatie als diarree kan worden ingezet. De bloemen werken bij constipatie en de vruchten bij diarree. De tanninen in de vruchten zorgen voor een adstringerende of samentrekkende werking.

In de Middeleeuwen werd de sleedoornbes gebruikt om sterke drank mee te maken. Het wordt in vele landen vandaag de dag nog steeds gebruikt om jam, taarten en azijn mee te maken. In Frankrijk maakt men de sleedoornbes in azijn in. Het wordt vervolgens net zo gegeten als een olijf. Ook kan er uitstekend een siroop of een gelei van worden gemaakt.

Door een zeer hoog looistoffengehalte levert de Sleedoorn enorm wrange vruchten. Door de volrijp vruchten enige tijd in de vriezer te leggen worden de looistoffen enigszins afgebroken. Er al echter altijd een wrang aspect resteren. 

De gouden verwerkingsmethode voor de Sleedoorn is honingfermentatie. Honingfermentatie is een gastronomisch zeer aantrekkelijke manier om de looistoffen van de sleedoornvruchten af te breken. Gedurende de fermentatie breken namelijk niet alleen de looistoffen optimaal af, maar vergist ook de honing tot een delicaat fruitige, licht alcoholische drank.

Let op! Soms wordt gezegd dat ook de bladeren en pitten eetbaar zijn, omdat het een bittere, amandelachtige smaak heeft. Deze smaak wordt echter veroorzaakt door een zeer hoog gehalte aan Amygdaline. De bladeren en pitten zijn daarom niet als voedingsmiddel geschikt. 

Sleedoorn die bijna in bloei staat!

Mummie Ötzi

In de buik van een mummie die is gevonden op de Italiaans-Oostenrijkse grens, Ötzi genaamd, zijn resten van sleedoornbessen gevonden. Deze mummie wordt geschat op een leeftijd van 5300 jaar. Het is het oudste bewijs dat de mensheid sleedoornbessen at. 

Een Christelijke versie van een verhaal: 

Op de morgen van Goede Vrijdag werden takken van de Sleedoorn geplukt voor de doornkroon van Jezus, die hij ij zijn kruisiging droeg. De plant vond dit zo erg, dat hij Jezus na de wederopstanding om vergeving vroeg. Die kreeg hij, in de vorm van opvallende bloemen die wijzen op zijn onschuld. De bloemen van de Sleedoorn waren oorspronkelijk heel klein en onopvallend van kleur. Pas sinds het jaar van de wederopstanding van Jezus zijn ze zo groot zal nu en dragen ze de mooie kleur van de onschuld (wit). 

Mocht je meer willen weten over de Sleedoorn en zijn geneeskracht of andere vragen hebben dan kun je altijd contact met mij opnemen: info@kruidenparadijs.nl.

Ik raad je aan om nooit zomaar zelf kruiden als medicijn te gaan gebruiken. De zin ‘Baat het niet dan schaadt het niet” geldt zeker niet! Neem daarom altijd contact op met een kruidengeneeskundige die je advies kan geven. Ga bij ernstige klachten altijd naar een huisarts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *