Maretak is een halfparasiet die zich nestelt in de Eik of vruchtenbomen.

De plant werkt onder andere bij de spijsvertering, het ontkrampen van het hart, bloed en bloedsomloop, het zenuwstelsel, bij woekeringen en het is een constitutiekruid. Het is belangrijk te weten in welke boom de Maretak groeit. Als hij namelijk in de Eik zit heeft hij een andere geneeskrachtige werking dan in vruchtenbomen. 

Let op! Neem dit kruid niet in zonder advies van een kruidengeneeskundige. De Maretak kan zeer giftig of zelfs dodelijk zijn door verkeerd gebruik!!!!!

Geschiedenis en legendes: 

Heksen

De Maretak wordt ook wel vogellijm, duivelsgras of mistel genoemd, maar zijn meest bekende volksnaam is te herleiden naar het Duitse woord voor heks. Dat is zo gekomen: Maretak werd aan de balken in de stal gehangen om het vee vruchtbaar te houden en te beschermen tegen heksen. Maak ook werd de Maretak volgens overleveringen veelvuldig gebruikt als heksenkruid door kruidenvrouwtjes, of ja heksen dus……

Vruchtbaarheid

In de tijd van de Kelten en Germanen werd de maretak gezien als een heilige plant die een grote rol speelde in magische vruchtbaarheidsrituelen. Net als midzomer werd ook midwinter gevierd en in die periode werd er een maretak met een gouden sikkel uit de heilige eik gesneden. De plant werd in witte doeken opgevangen en ondergedompeld in water om zo te beschermen tegen ziekte en onheil.

(On)stervelijk

Maar ook in de Noorse Mythologie wordt gesproken over de maretak. Zo zou Baldr door zijn blinde broer Hoor worden gedood door een pijl met een maretak-nut, met een bijrol voor de schurk Loki. het zou de achilleshiel van Baldr zijn. Maar andersom gaat de kracht van maretak ook op. In de stripreeks Asterix (die van Obelix) gebruikt de tovenaar maretak voor een onoverwinnelijkheidsdrank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *