Nog lang geen lente maar door het warme weer zie je ze overal opkomen….  Korkussen! 

Nu zijn onze krokussen niet eetbaar, maar in met name Iran worden krokussen gekweekt voor de saffraanproductie. Saffraan zijn de stampers van een speciale krokus (Crocus sativus) die maar 8 dagen bloeit, in de herfst! De stampers worden met de hand geplukt en gedroogd, waarna saffraan in het geheel of als poeder verkocht wordt. Het is het meest kostbare specerij ter wereld. Omdat het zoveel geld opbrengt, worden boeren in bijvoorbeeld Afghanistan gemotiveerd om deze krokussen te kweken, in plaats van papavers voor heroïne.

Saffraan is om meerdere redenen gezond. De meest indrukwekkende gezondheidsvoordelen van saffraan zijn het vermogen om je ademhaling te verbeteren, het spijsverteringsstelsel te optimaliseren, pijn te elimineren, je slaap te verbeteren, bloeding te verminderen, de gezondheid van je hart en je bloedsomloop te verbeteren, diabetes te voorkomen, botten te versterken en je immuunfunctie te verbeteren. Ook blijkt uit onderzoek dat saffraan (supplementen) effectief kan zijn bij de behandeling van een lichte tot matige depressie. Maar let op, want te veel saffraan is gevaarlijk en kan klachten geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *