Het lijkt leuk te klinken aardbeien benen en eigenlijk is er ook helemaal niks mis mee. We hebben het hier over de roodkleurige bultjes op je benen na het scheren. 

De officiële naam van aardbeibenen is ‘folliculitis’. Het zijn donker gekleurde poriën die opdoemen nadat je je benen hebt onthaard. Een beetje als de bultjes op een aardbei. Vandaar: aardbeibenen. Het heeft overigens niets met de zomer te maken. Als je er gevoelig voor bent, zal je het altijd zien na het scheren. In de zomer valt het simpelweg meer op omdat je vaker blootbeens de deur uit gaat.Advertentie

Kerastosis pilaris

Er zijn verschillende oorzaken. De eerste: kerastosis pilaris. Dat zijn dezelfde bultjes die veel mensen op hun bovenarmen hebben. De tweede: ontstoken haarzakjes (ook wel het eerder genoemde folliculitis). En de derde: ingegroeide haartjes. Het ziet er allemaal uit als kleine rode bultjes aan de oppervlakte van de huid. Als je er wat aan wil doen, is het belangrijk dat je de oorzaak weet. 

Acne

In het geval van kerastosis pilaris, zit keratine (een lichaamseigen stof die bestaat in je huid, haar en nagels) ‘vast’. Het zit aan de opening van het haarzakje met als gevolg een hobbelig huidoppervlak. Als de hoeveelheid keratine opbouwt, verstopt het de haarzakjes. Soms zie je dat als rode bultjes, soms lijkt het meer op acne.

Scrubben

Het beste wat je kunt doen, is scrubben. Het liefst met een product waarin melkzuur of glycolzuur in zit. Deze ingrediënten verwijderen dode huidcellen aan de oppervlakte van de huid, zodat die zich niet opstapelen en de poriën verstoppen.

Goed insmeren

Ontstoken haarzakjes worden beschouwd als een milde vorm van acne. Dat gebeurt wanneer olie, bacteriën, dode huidcellen en ander vuil aan elkaar koekt en de poriën verstopt. Producten met salicylzuur, benzoyl peroxide en retinol kunnen je er vanaf helpen. Ze doden de bacteriën, drogen overtollig olie uit en moedigt de huid aan om dode huidcellen los te laten. Ook is het belangrijk dat je de huid goed insmeert. Juist wanneer je scrubt. Een gehydrateerde huid is soepeler, raakt minder snel geïrriteerd en zorgt ervoor dat een haartje sneller uitgroeit.

Voorkomen

Om aardbeibenen te voorkomen is het belangrijk dat je altijd een scherp, schoon scheermes gebruikt. Scheer altijd met de haargroei mee in korte stroken. Verder: heel veel scrubben en smeren. En als dat allemaal niet werkt: ach, er zijn ergere dingen op de wereld dan aardbeibenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *