Ze zijn er weer! Prachtige beestjes om te zien maar als je er niet tegen kunt kunnen ze behoorlijk vervelend zijn. Elke larve van de Thaumetopoea processionea heeft honderduizendden brandhaartjes die flinke irritatie kunnen veroorzaken als deze in aanraking komen met de huid. De natuurlijke vijanden zijn de vleermuizen en koolmezen.

Hoe herken je de Eiken processierups?

De eikenprocessierups wordt nog wel eens verward met de minder vervelende plakker. Ook de plakker leeft op eiken, maar daarmee hebben we ook meteen de meest in het oog springende gelijkenis te pakken. De plakker heeft blauwe en roestbruine bultjes met lange haren die hooguit wat lichte irritatie opleveren. En raak je de plakker niet aan, dan doet hij jou ook helemaal niets.

Hieraan herken je de eikenprocessierups:

  • Hij leeft op eiken;
  • Hij laat zich voornamelijk eind mei, in juni, juli en augustus zien;
  • Hij vervelt en verpopt in witte, harige, gesponnen nesten die als bollen in de eik hangen – vaak in de oksels van de takken;
  • Hij en zijn vrienden lopen in processie: in kolonne achter elkaar dus;
  • Hij heeft gele vlekken op de rug, met daarop lange witte haren;
  • En hij heeft minuscuul kleine brandharen die met het blote oog niet eens te zien zijn.

Met die minuscuul kleine brandharen veroorzaakt de eikenprocessierups dus behoorlijk wat overlast: van jeuk, bultjes en blaasjes tot – in minder vaak voorkomende gevallen – braken en duizeligheid. Ook (huis)dieren kunnen veel last hebben van de brandharen van de eikenprocessierups. Verlaten nesten van de eikenprocessierups kunnen jaren later nog steeds voor overlast zorgen.

Wat kun je nu het beste doen bij overlast van deze rups?

Een belangrijk advies is om niet te gaan wrijven of krabben. Dat maakt de problemen alleen maar erger. Als eerste moet je je huid strippen met plakband om de haartjes zoveel mogelijk te verwijderen. De huid en ogen goed spoelen met lauw water is belangrijk. Mocht je de symptomen op een natuurlijke wijze willen behandelen dan zijn verkoelende producten geschikt, zoals hydrolaten en aloe Vera gel.

Tip! Mocht de huid toch geïrriteerd zijn door het krabben, is een product met calendula een eerste hulp door de huidherstellende en verzachtende werking. Wil je advies op maat of heb je vragen stuur mij dan een berichtje: info@kruidenparadijs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *