Het is maar goed dat ik een locatie via Google maps aan kan geven anders is dit plekje Nederland moeilijk te vinden. Een prachtig stukje natuur vlakbij De Rijp. Het Kerkemeertje is een vogelweidegebied waar veel vogels broeden in het voorjaar. In het Uilebosje zitten zoals de naam het al zegt Uilen. Wij mogen hier met toestemming van de boswachter wildplukken en genieten van alles wat er groeit en bloeit. 

Geschiedenis Kerkemeertje en het Uilebosje

In augustus 1992 werd een 3 hectare groot terrein in de Westelijke Eilandspolder ‘op de schop’ genomen. Het weiland werd deels afgegraven, zodat de veenbodem weer zichtbaar werd. Door diverse ingrepen in de waterhuishouding werd de waterstand omhoog gebracht. Resultaat was een plas-dras stuk weiland, een rietvegetatie met ‘natte voeten’, en een ondiep Kerkemeertje. Tevens werden in het weiland, een amfibieën poel en een nieuwe sloot gegraven. 

In 2000 is een bosgebieden tegenover het Kerkemeertje heringericht. Dit complex van voormalige recreatie gebied, ongeveer 3 hectare groot, was zeer verwaarloosd en volgegooid met wilg, braam en brandnetel. Er werd midden in het bos een grote poel gegraven, een deel van de bomen werd verwijderd, er kwam een laarzenpad met bruggen en vlonders en er werd een heuvel aangelegd, van waar men de westelijke Eilandspolder goed kan overzien. 

Groene wildernis

Vanaf april 2005 heeft de gemeente Graft-de Rijp een hondeverbod ingesteld voor de Leyweg. Een uitstekend plekje dus om heerlijk met elkaar een mooie wildplukwandeling te maken. In het gebied vinden we onder andere de Wilg, Braam, Smeerwortel en Heermoes, maar zeker ook nog een heleboel andere kruiden en bloemen die eetbaar/geneeskrachtig zijn. Omdat het in een afgelegen gebied ligt zul je hier echt absolute rust vinden. Echt een geweldig plekje!!

Programma wildplukwandeling

Ook komend seizoen staan er weer mooie wandelingen in dit gebied gepland.

Ga je met mij mee? Gezellig…… het programma ziet er als volgt uit: 

We verzamelen op de afgesproken datum uiterlijk om 9.30 uur bij de ingang van het Uilenbosje/Kerkemeertje (Leyweg). Onderstaande google maps link is de exacte locatie van de parkeerplaats.

https://goo.gl/maps/K1yybWHhY2hgBKnPA

Ik raad je aan om van tevoren naar de map te kijken zodat je de locatie goed kunt vinden

Natuurlijk kan het gebeuren dat iemand door overmacht te laat komt. Het gebied is overzichtelijk dus je kunt ons makkelijk vinden en aansluiten. Ik wacht alleen niet op laatkomers. Ik wil mij aan het programma van de dag kunnen houden en niet uitlopen. Dit kan storend zijn voor mensen die in de middag nog andere afspraken hebben. Dit klinkt niet heel aardig maar ik moet een beetje streng zijn.

Ik neem jullie mee in het gebied van de Eilandspolder en laat je daar een aantal planten en bomen zien, voelen, proeven en ruiken die eetbaar en/of geneeskrachtig zijn en zal je daar van alles over vertellen. Onderweg heb ik een aantal lekkere hapjes die afgestemd zijn op mijn verhaal en de natuur op dat moment. 

Rond 11.45 uur arriveren we bij de picknickplaats en genieten we met elkaar van een heerlijke wildpluktaart en een lekker drankje. Rond 12.30 uur eindigen we de wandeling en hoop ik dat iedereen heeft genoten en terug kan kijken op een gezellige, leerzame en vooral inspirerende ochtend. 

Voorzorgsmaatregelen

Als het mooi weer is, raad ik iedereen toch aan om tijdens de wandeling een lang shirt, lange broek en laarzen!!!! aan te trekken. Vooral de laarzen zijn echt noodzakelijk!!  Dit omdat we regelmatig van de paden af zullen gaan en soms op drassige stukjes, tussen brandnetels, distels en berenklauw door zullen lopen, en het pad dat we onder andere gaan lopen heet niet voor niet het laarzenpad…… Om jezelf goed te beschermen tegen teken kan het fijn zijn om een hoofddeksel mee te nemen.

Daarnaast lopen we korte stukken door dichte begroeiing. Hier bevinden zich soms wat muggen. Voor mensen die makkelijk gestoken worden is het goed om voorzorgsmaatregelen te nemen (bijvoorbeeld insprayen met muggenlotion). 

Het kan ook handig zijn om een pen en papier mee te nemen als je graag dingen wil noteren.

Onderweg serveer ik diverse hapjes, en aan het einde een Wildpluktaart met thee. Hierbij is geen rekening gehouden met allergieën of leesftijlwijze (vegetarisch/veganistisch)  

Er is in het gebied geen gelegenheid om naar het toilet te gaan. Wel zijn er in de omgeving voldoende cafe’s en restaurantjes waar je na afloop nog even wat kunt drinken en naar het toilet kunt. 

Als de weersvoorspellingen slechter zijn……. de wandeling gaat hoe dan ook door! Daarom wil ik iedereen dan aanraden om voorzorgsmaatregelen te nemen als een regenpak aantrekken/meenemen en/of een paraplu. Houd het weerbericht dus goed in de gaten!

Omdat we als laatste ook nog regelmatig delen van planten kunnen proeven is het fijn om zelf een klein flesje water mee te nemen om ‘het te proeven deel’ af te spoelen waar gewenst. Ik heb uiteraard ook (spoel)water bij mij, maar op deze manier hoeft niemand op elkaar te wachten. 

Zin gekregen om mee te gaan? Ga dan naar boeken activiteit, en reserveer je plek!