Het Sloterpark (Natureluur) is een park gelegen rond de Sloterplas in stadsdeel Nieuw-West in Amsterdam. Een prachtig gebied waar spelen en recreëren allemaal samen komen en waarin ook prachtige kruiden en planten groeien. 

Geschiedenis 

Het Sloterpark is aangelegd tussen 1958 en 1974. Voorheen was dit het midden van het landelijke gebied van de in 1921 geannexeerd gemeente Sloten. Het park werd opgehoogd met grond uit de afgegraven bovenlaag van de vroegere Sloterdijkermeerpolder, die tussen 1948 en 1956 werd vergraven tot Sloterplas.

In het noordwestelijk deel van het park loopt de President Allendelaan, tot 1974 Westoever geheten, de verbinding tussen Osdorp en Slotermeer. De straatnaam en het Allendemonument  herinneren aan de staatsgreep van 1973 in Chili. In dit deel van het Sloterpark bevindt zich op een heuvel het Groot landschap, een kunstwerk in cirtebstaak uit 1974 van de beeldhouwer Wessel Couzijn (1912-1984). Er zijn hier ook een kinderboerderij en een Heemtuin. 

In het noordwestelijkste deel van het park, nabij het Geuzeneiland, ligt een terrein dat sinds de ophoging in de jaren vijftig aan zijn lot is overgelaten en zich heeft ontwikkeld tot het natuurterrein dat door de bewoners ook wel het Vogeleiland werd genoemd, maar tegenwoordig bekendstaat als het Ruige Riet. Sinds 2005 staat er een educatief centrum (‘De Drijfsijs’) bij de Heemtuin Sloterpark. In 2010 werd hier een nieuwe voorziening geplaatst: ‘discgolf’. In 2012 is er een natuurspeeltuin (‘De Natureluur’) aangelegd.

Programma wildplukwandeling

Ook komend seizoen staan er weer mooie wandelingen in dit gebied gepland.

Ga je met mij mee? Gezellig…… het programma ziet er als volgt uit: 

We verzamelen op de afgesproken datum uiterlijk om 9.30 uur op de parkeerplaats Confuciusplein te Amsterdam. Onderstaande google maps link is de exacte locatie van de parkeerplaats.

https://goo.gl/maps/YkCdpPq8kJfYMQmf6

Ik raad je aan om van tevoren naar de map te kijken zodat je de locatie goed kunt vinden.

Natuurlijk kan het gebeuren dat iemand door overmacht te laat komt. Ik wacht alleen niet op laatkomers. Ik wil mij aan het programma van de dag kunnen houden en niet uitlopen. Dit kan storend zijn voor mensen die in de middag nog andere afspraken hebben. Dit klinkt niet heel aardig maar ik moet een beetje streng zijn.

Ik neem jullie mee het gebied van het Ruige riet en omgeving en laat jullie daar een aantal planten en bomen zien, voelen, proeven en ruiken die eetbaar en/of geneeskrachtig zijn en zal je daar van alles over vertellen. Onderweg heb ik een aantal lekkere hapjes. 

Rond 11.45 uur arriveren we bij de picknickplaats en genieten we met elkaar van een heerlijke wildpluktaart en een lekker drankje. Rond 12.30 uur eindigen we de wandeling en hoop ik dat iedereen heeft genoten en terug kan kijken op een gezellige, leerzame en vooral inspirerende ochtend. 

Voorzorgsmaatregelen

Als het mooi weer is, raad ik iedereen toch aan om tijdens de wandeling een lang shirt, lange broek en stevige dichte schoenen aan te trekken. Dit omdat we regelmatig van de paden af zullen gaan en soms op drassige stukjes, tussen brandnetels, distels en berenklauw door zullen lopen. Om jezelf goed te beschermen tegen teken kan het fijn zijn om een hoofddeksel mee te nemen.

Daarnaast lopen we korte stukken door dichte begroeiing. Hier bevinden zich soms wat muggen. Voor mensen die makkelijk gestoken worden is het goed om voorzorgsmaatregelen te nemen (bijvoorbeeld insprayen met muggenlotion). 

Het kan ook handig zijn om een pen en papier mee te nemen als je graag dingen wil noteren.

Onderweg serveer ik diverse hapjes, en aan het einde een Wildpluktaart met thee. Hierbij is geen rekening gehouden met allergieën of leefstijl wijze (vegetarisch/veganistisch).  

Er is in het gebied geen gelegenheid om naar het toilet te gaan. Wel zijn er in de omgeving voldoende cafe’s en restaurantjes waar je na afloop nog even wat kunt drinken en naar het toilet kunt. 

Als de weersvoorspellingen slechter zijn……. de wandeling gaat hoe dan ook door! Daarom wil ik iedereen dan aanraden om voorzorgsmaatregelen te nemen als een regenpak aantrekken/meenemen en/of een paraplu. Houd het weerbericht dus goed in de gaten!

Omdat we als laatste ook nog regelmatig delen van planten kunnen proeven is het fijn om zelf een klein flesje water mee te nemen om ‘het te proeven deel’ af te spoelen waar gewenst. Ik heb uiteraard ook (spoel)water bij mij, maar op deze manier hoeft niemand op elkaar te wachten. 

Zin gekregen om mee te gaan? Ga dan naar boeken activiteit, en reserveer je plek!