De ware oorzaak van ziekte volgens Dr. Bach…..

De traditionele geneeskunde is nogal duidelijk over de oorzaken van de meeste ziekten. Dat zijn dingen buiten het individu. Verkoudheden en dergelijke worden door virussen veroorzaakt, spruw wordt door een schimmel veroorzaakt en voor astma zijn er een aantal oorzaken, waaronder luchtvervuiling en allergie├źn.

De vraag die Dr. Bach zich stelde was, waarom slechts een aantal mensen dat aan deze factoren wordt blootgesteld, ziek wordt. Hij beweert dat de eigenlijk natuurlijke staat van het menselijk lichaam een staat van gezondheid is. Alleen als de weerstand wordt verzwakt, omdat persoonlijkheid en emoties niet in evenwicht zijn, krijgen voornoemde factoren voet aan de grond. Dat is de reden waarom hij onevenwichtigheden de ware oorzaak van ziekte noemt.

Wat is Bachbloesem therapie?

De bloesemtherapie volgens Dr. Bach is een subtiele of fijnstoffelijke geneeswijze zoals bijvoorbeeld ook de homeopathie. De energetische werking ervan is dan ook niet rationeel of materieel uit te leggen. Deze methode is erop gebaseerd dat bepaalde bloesems een harmoniserende en positieve kracht bevatten, die niet met onze wetenschappelijke analyse-instrumenten te meten is, maar die eerder op het hogere energetische niveau werkzaam is. We zouden die kracht van de bloesems enigszins kunnen vergelijken met de manier waarop muziek of kleuren ons op een positieve manier kunnen inspireren en onze persoonlijkheid op een hoger plan tillen. Door zijn jarenlange symbiose met de natuur en zijn uitgesproken empatisch vermogen, ontwikkelde Dr. Bach de gave om aan te voelen welke bloesems precies welke harmoniserende werking in zich dragen. Bovendien ontdekte hij een manier om deze subtiele kracht over te dragen in bruikbare bloesemremedies.

Wie was Dr. Bach?

Dr. Edward Bach wat patholoog, bacterioloog en homeopaat. Hij werd in 1886 geboren in Moseley, net buiten Birmingham, maar de familie is waarschijnlijk afkomstig uit Wales. Hij begon zijn medicijnenstudie in 1906 aan de universiteit van Birmingham en ging vervolgens naar het University College in Londen waar hij zijn studie in 1912 afrondde.

Hij werd tijdens de Eerste wereldoorlog voor militaire dienst afgekeurd vanwege zijn slechte gezondheid, maar ondanks dat nam hij in deze oorlog veel extra taken op zich zoals de zorg voor gewonden. Hij deed dit naast zijn onderzoekswerk en dat had als gevolg dat hij overwerkt raakte en in 1917 overspannen raakte. De chirurgen die hem opereerden, zeiden dat hij nog maar 3 maanden te leven had, dus stortte hij zich zo snel mogelijk weer op zijn werk in de hoop in staat te zijn voor zijn dood een blijvende bijdrage aan de geneeskunde te leveren. Maar terwijl de maanden verstreken merkte hij dat hij aansterkte en kwam hij tot de conclusie dat dit kwam doordat hij blij was met zijn werk en zo geïnspireerd raakte.

De overtuiging van Bach dat gemoedstoestanden een rechtstreekse en sterke uitwerking konden hebben op lichamelijke gezondheid werd door deze ervaring bevestigd. Toen hij Hahnemanns geschriften over homeopathie ontdekte, voelde hij dat hij eindelijk op weg was naar de natuurlijke behandeling die hij wilde vinden.

Uiteindelijk gaf hij zijn succesvolle en lucratieve praktijk in Harley Street op. Hij besteedde al zijn tijd aan zijn nieuwe geneeskundige systeem dat het individu zou helpen en zich niet alleen op symptoombehandeling zou richten. De volgende 5 jaar voltooide hij de serie van 38 remedies. Een jaar later, in 1936 stierf hij. Het was alsof hij energie en inspiratie won uit zijn continue onderzoek komt te kunnen blijven werken. Toen het werk eenmaal af ws, had ook zijn leven een natuurlijk eindpunt bereikt.

Voor wie is de Bachbloesem therapie?