In mijn woonplaats (Purmerend) zie je ze op dit moment overal in bloei staan. Het Amerikaanse krentenboompje. Hij wordt wel Amerikaans genoemd maar komt oorspronkelijk uit Canada (een oudere naam was Amelanchier canadensis).

Kenmerken Amerikaans krentenboompje

Het Amerikaanse krentenboompje lijkt sterk op een ander bekend soort Aelacnhier Leavis en is net als deze volledig winterhard, maar loopti in het voorjaar mooi bruinrood uit en heeft fraaie gele tot oranje herfstkleuren. De bloei valt in april en mei. De vruchten die na de rijke bloei verschijnen, zijn bijna zwart. De struik of boom wordt tot 6 meter hoog en 4 meter breed. Door de open vakkenstructuur maakt de plant nooit een donkere indruk.

Zijn de krenten eetbaar?

Van de Amelanchier of krentenboom heb je minstens 3 x per jaar plezier, met een beetje geluk zelfs 4 x. Deze aardige bladverliezende struiken of kleine bomen lopen in het voorjaar uit met schitterende bladkleuren die per soort variëren van oranjerood tot bruinrood. Daarna volgt een overweldigende bloei met hangende trosjes witte bloempjes. Tijdens de bloei zijn de planten helemaal overdekt met bloemen. Vervolgens verschijnen de krenten, de vruchten waaraan deze soorten hun naam krentenboompjes danken. Ze zijn eetbaar en smaken lekker zoet. Dat is het 3e plezier.

Amerikaans krentenboompje

Hopelijk kun je ervan profiteren, want ook veel vogels zijn gek op de vruchten en hebben de struik of boom vaak binnen enkele uren leeggeplunderd. Grijp je ernaast dan volgt nog het 4e (voor jouw dan 3e ;-)) plezier: de prachtige vlammende herfstkleuren van het blad voor het afvalt. Hoewel er een paar Oost-Aziatische soorten bestaan, stammen de meeste krentenboompjes uit Noord-Amerika. enkele soorten zijn inmiddels ook in Europa ingeburgerd.

Mocht je meer willen weten over het Amerikaanse krentenboompje of andere vragen hebben dan kun je altijd contact met mij opnemen: info@kruidenparadijs.nl.

Ik raad je aan om nooit zomaar zelf kruiden als medicijn te gaan gebruiken. De zin ‘Baat het niet dan schaadt het niet” geldt zeker niet! Neem daarom altijd contact op met een kruidengeneeskundige die je advies kan geven. Ga bij ernstige klachten altijd naar een huisarts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *