Stadswildernis de Bretten 

Verscholen tussen de N200 en Westpoort, een groot bedrijventerrein, ligt Stadswildernis de Bretten. Het gebied wordt beheerd door Landschap Noord Holland. Je kunt het zo gek niet bedenken, maar zo ongeveer alles wat de Nederlandse natuur te bieden heeft kun je hier vinden en beleven. En dat op een oppervlakte groter dan het Vondelpark, op een strook groen van tien bij een halve kilometer.

Roerige geschiedenis

Dat hier zo’n beetje alles groeit en bloeit komt door de ondergrond. De geschiedenis van het terrein begint in 1631, toen er een trekvaart werd gegraven van Haarlem naar Amsterdam. Die vaart sneed twee poldertjes aan de oever van het IJ af: de Spieringhornpolder en poldertje Huis de Bretten. Later kwam daar nog een spoorlijn bij en tegenwoordig rijdt er langs die lijn ook nog het verkeer van de Haarlemmerweg. Na het droogleggen van het IJ kwam er een groenstrook in zicht waar volkstuintjes, parkjes en sportvelden zouden worden aangelegd. Daarvoor werd er alvast een vracht duinzand opgespoten. Het Brettengebied werd vervolgens gebruikt als slibdepot en als stortplaats van de grond die vrijkwam bij het graven van de metro. Er liggen dus oude dijken, steenhopen, stukken duinzand en er zijn waterlopen gegraven. Het gebied wordt door Landschap Noord Holland ecologisch beheerd.   

Groene wildernis

Tussen de huizen, haventerreinen en fabrieken floreert nu een frisse, groene wildernis vol bijzondere vogels en planten. Door de afwisseling in hoogte, grondsoort en vochtigheid is er veel variatie in de Lange Bretten; ook wel de laatste stadswildernis van Amsterdam genoemd. Hierdoor is er een grote variatie aan fauna die voor ons als wildplukkers interessant is.

Programma wildplukwandeling

Op 18 april, 6 juni, 22 augustus, 19 september en 24 oktober zullen we gaan wandelen in de Bretten. 

Ga je met ons mee? Gezellig…… het programma ziet er als volgt uit: 

We verzamelen op de afgesproken datum uiterlijk om 9.30 uur op de parkeerplaats van de Australiehavenweg (zie foto hiernaast) 

Hieronder de locatie via Google maps: 

Geplaatste speld

In de buurt van Spieringhorn, Amsterdam

https://goo.gl/maps/wi91bRbDSA8cvDMH6

Natuurlijk kan het gebeuren dat iemand door overmacht te laat komt. Het gebied is overzichtelijk dus je kunt ons makkelijk vinden en aansluiten. Wij wachten alleen niet op laatkomers. We willen ons aan het programma van de dag kunnen houden en niet uitlopen. Dit kan storend zijn voor mensen die in de middag nog andere afspraken hebben. 

We nemen jullie mee in de Bretten en laten jullie daar een aantal planten en bomen zien, voelen, proeven en ruiken die eetbaar en/of geneeskrachtig zijn en zullen je daar van alles over vertellen. Onderweg hebben we een aantal lekkere hapjes. 

Rond 11.45 uur arriveren we bij de picknickplaats en genieten we met elkaar van een heerlijke wildpluktaart en een lekker drankje. Rond 12.30 uur eindigen we de wandeling en hopen we dat iedereen heeft genoten en terug kan kijken op een gezellige, leerzame en vooral inspirerende ochtend. 

Voorzorgsmaatregelen

Als het mooi weer is, raden wij iedereen toch aan om tijdens de wandeling een lang shirt, lange broek en stevige dichte schoenen aan te trekken. Dit omdat we regelmatig van de paden af zullen gaan en soms op drassige stukjes, tussen brandnetels, distels en berenklauw door zullen lopen.

Daarnaast lopen we korte stukken door dichte begroeiing. Hier bevinden zich soms wat muggen. Voor mensen die makkelijk gestoken worden is het goed om voorzorgsmaatregelen te nemen (bijvoorbeeld insprayen met muggenlotion). 

Om jezelf goed te beschermen tegen teken kan het fijn zijn om naast laarzen, sokken en kleding een hoofddeksel mee te nemen. We hebben op nog geen enkele wandeling gehad dat een deelnemer door een teek gestoken is, maar teken zijn wel aanwezig in het wandelgebied, dus het is prettig om extra bescherming mee te nemen. 

Het kan ook handig zijn om een pen en papier mee te nemen als je graag dingen wil noteren. Je ontvangt van ons een tasje waar je wildpluk in kunt doen. 

Onderweg zullen we hapjes, en aan het einde een Wildpluktaart met thee serveren. De taart is een vegan taart maar de hapjes variëren, daarbij is geen rekening gehouden met speciale wensen. 

Er is in het gebied geen gelegenheid om naar het toilet te gaan. Wel zijn er in de omgeving voldoende cafe’s en restaurantjes waar je na afloop nog even wat kunt drinken en naar het toilet kunt. 

Als de weersvoorspellingen slechter zijn……. de wandeling gaat hoe dan ook door! Daarom willen we iedereen dan aanraden om voorzorgsmaatregelen te nemen als een regenpak aantrekken/meenemen en/of een paraplu. Houd het weerbericht dus goed in de gaten!

Omdat we als laatste ook nog regelmatig delen van planten kunnen proeven is het fijn om zelf ieder een klein flesje water mee te nemen om ‘het te proeven deel’ af te spoelen waar gewenst. Wij hebben uiteraard ook (spoel)water bij ons, maar op deze manier hoeft niemand op elkaar te wachten. 

Zin gekregen om mee te gaan? 

Meld je aan op: info@kruidenparadijs.nl 

Geef aan met hoeveel personen je komt en de datum van de wandeling, dan ontvang je zo spoedig mogelijk een bevestiging. Heb je een kadobon of een seizoenskaart geef dan ook het bonnummer door die op de kaart vermeld staat!