Stadswildernis de Bretten 

Verscholen tussen de N200 en Westpoort, een groot bedrijventerrein, ligt Stadswildernis de Bretten. Het gebied wordt beheerd door Landschap Noord Holland. Je kunt het zo gek niet bedenken, maar zo ongeveer alles wat de Nederlandse natuur te bieden heeft kun je hier vinden en beleven. En dat op een oppervlakte groter dan het Vondelpark, op een strook groen van tien bij een halve kilometer.

Roerige geschiedenis

Dat hier zo’n beetje alles groeit en bloeit komt door de ondergrond. De geschiedenis van het terrein begint in 1631, toen er een trekvaart werd gegraven van Haarlem naar Amsterdam. Die vaart sneed twee poldertjes aan de oever van het IJ af: de Spieringhornpolder en poldertje Huis de Bretten. Later kwam daar nog een spoorlijn bij en tegenwoordig rijdt er langs die lijn ook nog het verkeer van de Haarlemmerweg. Na het droogleggen van het IJ kwam er een groenstrook in zicht waar volkstuintjes, parkjes en sportvelden zouden worden aangelegd. Daarvoor werd er alvast een vracht duinzand opgespoten. Het Brettengebied werd vervolgens gebruikt als slibdepot en als stortplaats van de grond die vrijkwam bij het graven van de metro. Er liggen dus oude dijken, steenhopen, stukken duinzand en er zijn waterlopen gegraven. Het gebied wordt door Landschap Noord Holland ecologisch beheerd.   

Groene wildernis

Tussen de huizen, haventerreinen en fabrieken floreert nu een frisse, groene wildernis vol bijzondere vogels en planten. Door de afwisseling in hoogte, grondsoort en vochtigheid is er veel variatie in de Lange Bretten; ook wel de laatste stadswildernis van Amsterdam genoemd. Hierdoor is er een grote variatie aan fauna die voor ons als wildplukkers interessant is.

Programma wildplukwandeling

Ook komend seizoen staan er weer mooie wandelingen in dit gebied gepland.

Ga je met mij mee? Gezellig…… het programma ziet er als volgt uit: 

We verzamelen op de afgesproken datum uiterlijk om 9.30 uur op de parkeerplaats van de Australiehavenweg. Onderstaande google maps link is de exacte locatie van de parkeerplaats.

https://goo.gl/maps/r7DC29H9LW4f75QT6

Ik raad je aan om van tevoren naar de map te kijken zodat je de locatie goed kunt vinden.

Natuurlijk kan het gebeuren dat iemand door overmacht te laat komt. Ik wacht alleen niet op laatkomers. Ik wil mij aan het programma van de dag kunnen houden en niet uitlopen. Dit kan storend zijn voor mensen die in de middag nog andere afspraken hebben. Dit klinkt niet heel aardig maar ik moet een beetje streng zijn.

Ik neem jullie mee in de Bretten en laat jullie daar een aantal planten en bomen zien, voelen, proeven en ruiken die eetbaar en/of geneeskrachtig zijn en zal je daar van alles over vertellen. Onderweg heb ik een aantal lekkere hapjes die afgestemd zijn op mijn verhaal en de natuur op dat moment.

Rond 11.45 uur arriveren we bij de picknickplaats en genieten we met elkaar van een heerlijke wildpluktaart en een lekker drankje. Rond 12.30 uur eindigen we de wandeling en hoop ik dat iedereen heeft genoten en terug kan kijken op een gezellige, leerzame en vooral inspirerende ochtend. 

Voorzorgsmaatregelen en overige informatie

Als het mooi weer is, raad ik iedereen toch aan om tijdens de wandeling een lang shirt, lange broek en stevige dichte schoenen aan te trekken. Dit omdat we regelmatig van de paden af zullen gaan en soms op drassige stukjes, tussen brandnetels, distels en berenklauw door zullen lopen. Om jezelf goed te beschermen tegen teken kan het fijn zijn om een hoofddeksel mee te nemen.

Daarnaast lopen we korte stukken door dichte begroeiing. Hier bevinden zich soms wat muggen. Voor mensen die makkelijk gestoken worden is het goed om voorzorgsmaatregelen te nemen (bijvoorbeeld insprayen met muggenlotion). 

Het kan ook handig zijn om een pen en papier mee te nemen als je graag dingen wil noteren.

Onderweg serveer ik diverse hapjes, en aan het einde een Wildpluktaart met thee. Hierbij is geen rekening gehouden met allergieën of leefstijl wijze (vegetarisch/veganistisch).

Er is in het gebied geen gelegenheid om naar het toilet te gaan. Wel zijn er in de omgeving voldoende cafe’s en restaurantjes waar je na afloop nog even wat kunt drinken en naar het toilet kunt. 

Als de weersvoorspellingen slechter zijn……. de wandeling gaat hoe dan ook door! Daarom wil ik iedereen dan aanraden om voorzorgsmaatregelen te nemen als een regenpak aantrekken/meenemen en/of een paraplu. Houd het weerbericht dus goed in de gaten!

Omdat we als laatste ook nog regelmatig delen van planten kunnen proeven is het fijn om zelf een klein flesje water mee te nemen om ‘het te proeven deel’ af te spoelen waar gewenst. Ik heb uiteraard ook (spoel)water bij mij, maar op deze manier hoeft niemand op elkaar te wachten. 

Zin gekregen om mee te gaan? Ga dan naar boeken activiteit, en reserveer je plek!