Afgelopen weekend in De Bretten en wat kom ik tegen? De Stinkende gouwe en prachtig in bloei (zie foto’s). Het kan ook bijna niet anders met dit mooie weer maar het gaat zo wel heel snel. Een bijzondere plant. Ik zal je meer vertellen.

Kenmerken van Stinkende gouwe

Meerjarige plant uit de Papaver familie, die zo’n 90 centimeter hoog kan worden. Stinkende gouwe heeft veel vertakkingen, knopen en verdikkingen aan de stengel. De stengel is rond, hol en behaard, breekt makkelijk af. In de stengels bevindt zich een geel melksap. Stinkende gouwe bloeit met zwavelgele bloemetjes met vier kroonblaadjes, de bloeitijd is van mei tot oktober. Na de bloei ontstaan de langwerpige zaaddozen. De bladeren zijn geveerd en licht gekarteld, van boven lichtgroen, van onder blauwgroen. Het zaad is zoet en wordt daarom verspreidt door mieren. Groeit het liefst in de schaduw, ook op muren.

Stinkende gouwe – chelidonium majus

Geneeskrachtige werking

De Stinkende gouwe staat vooral bekend om zijn gele melksap die uitstekend werkt bij wratten. Ook kan het helpen bij mensen met Staar. Moet je je voorstellen dat ze vroeger dus het melksap gewoon puur in een oog druppelde. Dit hielp dan tegen staar omdat het melksap een etsende werking heeft. Toch wil ik het niet uitproberen. Stinkende gouwe werkt ook stimulerend en reinigend in de spijsvertering. Vooral bij leverproblemen waarbij geelzucht optreedt.

Geschiedenis

De plant werd al genoemd door Plinius de Oudere en Dioscorides. Volgens Plinius de Oudere hadden de zwaluwen ook de werking tegen staar ontdekt (er wordt niet verteld hoe). Een Christelijke legende verteld dat de Stinkende gouwe zou zijn ontsproten aan het bloed van de slang uit het paradijs, en sedert die tijd als voedsel voor de duivel dient. In de Middeleeuwen was het al een bekend medicijn.

Bloesemremedie Stinkende gouwe

De Stinkende gouwe integreert de linker en rechter hersenhelft en verbindt het gevoel met het verstand. Ze geeft aardebinding en ze stimuleert de daadkracht. Ze laat de kracht van de innerlijke koning ontwaken en integreert de innerlijke vrouwelijke krijger, zowel bij mannen als bij vrouwen. De stinkende gouwe is sterk aarden en heeft daardoor een zuiverende en reinigende werking, waarbij vooral de oude giffen en emotionele woekeringen kunnen worden losgelaten. Ze verbetert je relaties, speciaal wanneer er een muur van ergernis en kwaadheid is tussen gekomen. Deze verbetering ontstaat doordat de integratie van de beide hersenhelften wordt teruggespiegeld in de relatie. Ze reinigt je gevoel en zorgt ervoor dat je basis gezuiverd wordt. Ze helpt met het loslaten van emotionele giffen en van alles wat je niet meer nodig heb aan oude ballast of dat wat je ziek maakt. Ze bevordert de acceptatie van jezelf en versterkt het vertrouwen in jezelf, doordat ze je gevoel van minderwaardigheid verwijdert.

Mocht je meer willen weten over het Stinkende gouwe en zijn geneeskracht of andere vragen hebben dan kun je altijd contact met mij opnemen: info@kruidenparadijs.nl.

Ik raad je aan om nooit zomaar zelf kruiden als medicijn te gaan gebruiken. De zin ‘Baat het niet dan schaadt het niet” geldt zeker niet! Neem daarom altijd contact op met een kruidengeneeskundige die je advies kan geven. Ga bij ernstige klachten altijd naar een huisarts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *