Afgelopen zaterdag was ik op visite bij vrienden in Noord Holland. Daar gingen we met elkaar een heerlijke wandeling langs de dijk maken en daar kwam ik de Tussilago farfara oftewel het Klein hoefblad tegen. Mijn vriendin zei: ‘Kijk de Paardenbloem’. Dat kan ik mij best voorstellen want op het eerste gezicht zou je zeggen dat het de Paardenbloem is maar als je iets verder kijkt zie je dat de stengel en bloem zeker anders is. Daarbij bloeit het Klein hoefblad alleen in het vroege voorjaar en verdwijnt hij straks weer.

Klein hoefblad

Kenmerken van het Klein hoefblad

Het is een overblijvend plantje. De wortelstok is vet en vlezig en bijna onuitroeibaar. De stengel is geschubt (dit in tegenstelling tot de Paardenbloem die een gladde stengel heeft). De bloemen zijn geel en draaien met de zon mee. Na het verwelken van de bloem komt het blad dat hart/hoefvormig, leerachtig en aan beide zijden witviltig als ze jong zijn. Dit dons beschermt ze tegen kou en dauw. Het zaadje heeft een pluisje net als de Paardenbloem. Ze ontgiften de grond en maken het toegankelijk voor andere planten.

Geneeskrachtige werking

Tussilago is het Latijns voor hoest en dat is ook waar dit plantje heel goed zijn werk kan doen. Ook is het een prima constitutiekruid. Dat betekent dat hij algemeen versterkend werkt bij bijvoorbeeld voorjaarsmoeheid, chronische moeheid, uitputting en herstel na griep. Een heel mooi kruid dus alleen bevat hij Pyrrolizidine alkoloïden waardoor gebruik van deze plant verboden is. Alleen preparaten die gemaakt zijn waar de Pyrrolizidine alkoloïden uitgehaald zijn mogen wel worden gebruikt. Bijvoorbeeld Tussisin van VSM!

Eetbaarheid

Omdat Klein hoefblad dus PA bevat is het niet verstandig dit te eten.

Geschiedenis

Klein hoefblad werd gebruikt als verfstof, het gaf een geelgroene kleur; Het werd gezien als een van de belangrijkste geneeskruiden bij aandoeningen als hoest, astma en bronchitis; De Romeinen gebruikten de plant als genotmiddel door deze te roken in pijpjes; het roken van de plant werd aanbevolen aan mensen die leden aan astma.

Menstype

Klein hoefblad past bij een doorzetter, iemand met veel levensenergie, die ondanks tegenslag doorgaat, boven zijn krachten uit. Als je levensenergie daardoor uitgeput raakt, gaat het mis. Klachten als moeheid, vermagering, weinig weerstand, slechte eetlust, chronische hoest en verkoudheid, astma en bloedarmoede horen daarbij.

Mocht je meer willen weten over het Klein hoefblad en zijn geneeskracht of andere vragen hebben dan kun je altijd contact met mij opnemen: info@kruidenparadijs.nl.

Ik raad je aan om nooit zomaar zelf kruiden als medicijn te gaan gebruiken. De zin ‘Baat het niet dan schaadt het niet” geldt zeker niet! Neem daarom altijd contact op met een kruidengeneeskundige die je advies kan geven. Ga bij ernstige klachten altijd naar een huisarts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *