Speen is de oude benaming voor aambeien. Deze plant werd voornamelijk bij aambeien gebruikt. 

Volksnamen: 

Kleine gouwe, Klierkruid, Speendistel, Vijgwortel (omdat Ficaris de Latijnse naam voor vijg is), Klein zwaluwkruid, Oaneklootjes, Kattenkootjes en Klein celidonie;

In het Duits wordt de plant Scharbockkraut genoemd oftewel: scheurbuikkruid, omdat het werd ingezet tegen deze ziekte. 

In het Engels heet de plant Lesser Celandine. Celandine is de Stinkende gouwe. De planten lijken niet veel op elkaar behalve dat de bloemkleur van beide geel is en dat het beide medicinale planten zijn. 

Geneeskracht

Speenkruid is geen breed inzetbaar kruid. Bovendien zijn er alternatieve geneesplanten die minder bijwerkingen hebben. 

Speenkruid vermindert de congestie of opzwelling van de bloedvaten. Daarnaast heeft het een pijnstillende werking. Het wordt zowel uitwendig gebruikt in de vorm van zalven als inwendig door bijvoorbeeld een thee van de wortel te drinken. Het wordt ingezet bij: Veneuze insufficientie, Aambeien en Spataderen.

Remedie

Er is wel een mooie remedie van het Speenkruid. Het speenkruid zet je met beide benen op aarde. Het doorbreekt oude familiepatronen en de gevolgen van een verstoring in de moeder-kind relatie in je vroege jeugd. Het brengt je in contact met je werkelijke zelf en je innerlijke vuur. Het laat je je eigen ruimte innemen en opkomen voor jezelf, om vastberaden je eigen weg te gaan met duidelijke grenzen naar anderen toe. Het laat je je eigen waarheid uiten zonder twijfel en angst voor strijd. Helpt pijn en verdriet te verwerken van de beperkingen die je in de kindertijd zijn opgelegd. Een uitstekende remedie voor de hartverbinding tussen moeder en kind. 

Eetbaarheid van de plant

De jonge bladeren kunnen verwerkt worden in soepen, salades, groene saus; 

De knolletjes kunnen rauw of geblancheerd worden. Ook kun je de kleine knollen kort frituren;

De bloemknoppen kunnen als kappertjes worden ingelegd; 

Er wordt veel gewaarschuwd voor de gifstoffen die tijdens de bloei in de bladeren worden opgeslagen. Tijdens de bloei ontwikkelt de plant in de bladere namelijk protoanemonine en saponine, giftige stoffen. Maar dit gif wordt niet in je lichaam opgeslagen. Wanneer je mond begint te branden dan weet je dat een pond net iets te veel is om in een keer te consumeren. Je moet vanaf de bloei dan ook geen grote hoeveelheden consumeren!

Mocht je meer willen weten over het Speenkruid en zijn geneeskracht of andere vragen hebben dan kun je altijd contact met mij opnemen: info@kruidenparadijs.nl.

Ik raad je aan om nooit zomaar zelf kruiden als medicijn te gaan gebruiken. De zin ‘Baat het niet dan schaadt het niet” geldt zeker niet! Neem daarom altijd contact op met een kruidengeneeskundige die je advies kan geven. Ga bij ernstige klachten altijd naar een huisarts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *