Deze week een typisch voorjaarskruid die op dit moment overal bloeit: Pulmonaria of het Longkruid. Je kunt dit kruid bijna niet missen door de bleekgroene vlekken op de bladeren en zijn prachtige roze en paarse bloemetjes.

Longkruid is een vaste plant die vroeg bloeit. De plant begint met de bloei, het blad komt later. In de winter sterft het af. Hij groeit in de schaduw op een vochtige plek en kan niet tegen de zon. Je vindt hem in heel Europa, en in ons land is het meestal aangeplant als tuinplant. dus als je nu in de voortuintjes bij de buren kijkt kun je hem misschien vinden…..

Zoals de naam het al verraad werkt de Longkruid op de longen. Het helpt om sterk (taai) slijm en vocht af te voeren en werkt weefselversterkend, bij keelpijn, hoest, bronchitis, astma, longontsteking en het versterkt de longen bij chronische aandoeningen en longemfyseem.

Het type mens dat bij Longkruid past is wat teruggetrokken en neigt naar het depressieve. Iemand die snel uit evenwicht is en weinig levenskracht heeft. Hij is gevoelig voor vocht en krijgt makkelijk ontstekingen en lijdt aan bloedarmoede. Longkruid vrolijkt op, verdrijft vocht en kou en herstelt de levensenergie.

Leuk weetje! De knop van het net geopende bloempje zijn roze en als het bloempje door een bij is bezocht verkleurt het naar blauw! Teveel zon op de wortelen doet de plant verbranden.

Mocht je meer willen weten over het Longkruid en zijn geneeskracht of andere vragen hebben dan kun je altijd contact met mij opnemen: info@kruidenparadijs.nl.

Ik raad je aan om nooit zomaar zelf kruiden als medicijn te gaan gebruiken. De zin ‘Baat het niet dan schaadt het niet” geldt zeker niet! Neem daarom altijd contact op met een kruidengeneeskundige die je advies kan geven. Ga bij ernstige klachten altijd naar een huisarts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *