Je ziet ze overal bloeien, maar wees een beetje voorzichtig als je ze wil plukken, het zijn op dit moment de weinige bloemen waar de hongerige hommelkoninginnen naartoe kunnen. Die maken nu graag gebruik van het nectar uit de paarse dovenetel. Ook geneeskrachtig een mooie plant en wat veel mensen niet weten: ‘het is geen familie van de Brandnetel’.

De paarse dovenetel (Lamium purpureum) is een in West-Europa algemeen voorkomende dovenetel die behoort tot de Lipbloemenfamilie(Lamiaceae).

De paarse dovenetel is een 10-30 cm hoge, een- of tweejarige die opvalt door de 1-2 cm grote, roze tot paarse bloempjes. Ook de bovenste delen van de duidelijk vierkantige stengel kan paars kleuren. De plant kan bloeien van februari tot eind november.

Verwar ze niet met de Hondsdraf, de bloemetjes lijken namelijk op elkaar ;-))) Wil je eens zelf goed het verschil zien ga dan eens mee met een wildplukwandeling. Voor meer informatie ga je naar de volgende link.

De hogere stengelbladeren zijn langer dan breed, eirond of ruitvormig en staan in paren kruisgewijs tegenover elkaar. De bladeren zijn behaard. In tegenstelling tot de brandnetel veroorzaakt de dovenetel bij aanraking geen branderig gevoel.

Zelfbestuiving

Sommige bloemen blijven gesloten, er is dan sprake van zelfbestuiving. 

Bij zelfbestuiving of autogamie wordt het stuifmeel overgebracht naar de stempel van dezelfde bloem. Bij buurbestuiving (geitonogamie) komt het stuifmeel op een andere bloem, die op dezelfde plant zit en dit resulteert dus ook in zelfbestuiving. 

Cleistogamie is een bijzondere vorm van zelfbestuiving, waarbij de bloem zich zelfs niet meer opent. Cleistogaam, van Griekse kleistos (verborgen) en gamos (bevruchting) is een verzamelnaam voor bloemen die zich niet openen. Ze kunnen daardoor niet door insecten of de wind bestoven worden. Door zelfbestuiving komen ze toch tot zaadvorming en voortplanting. Dit gebeurt dikwijls laat in het seizoen, nadat andere bloemen al uitgebloeid zijn.

Geneeskrachtige eigenschappen

Een aftreksel van de Paarse dovenetel is goed tegen bloedingen, verse gekneusde blaadjes kunnen aangebracht worden bij snijwondjes. De plant heeft een hoog ijzergehalte, veel vitaminen en veel vezels. De geneeskrachtige thee is heel laxerend en versterkend. Voor de chaoten onder ons is er ook goed nieuws, de dovenetel helpt je om je gedachten te ordenen en helpt je om beter op te ruimen.

Laboratorium testen geven aan dat olie van Lamium purpureum zaad veel antioxydanten bevat en in de toekomst gebruikt kan worden als een voedingssupplement.

Geestelijke eigenschappen

Paarse dovenetel geeft een sterke aardebinding en maakt je blij ondanks dat er veel moet gebeuren. Ze geeft orde en duidelijkheid en chaotische bezigheden en stimuleert het opruimen op een georganiseerde manier, zowel praktisch als emotioneel. Goede hulp bij verhuizen en bij alle lastige klussen. Wanneer je teveel tegen een (groot) project aankijkt en je hier over gaat piekeren, laat de Paarse Dovenetel je, met blijheid in je hart, de problemen waar je tegenaan kijkt aanpakken. Wanneer je vast zit in chaos, ziekte of patronen en geen vitaliteit meer bezit en geen plezier meer kunt voelen. 

Mocht je meer willen weten over de Paarse dovenetel en zijn geneeskracht of andere vragen hebben dan kun je altijd contact met mij opnemen: info@kruidenparadijs.nl.

Ik raad je aan om nooit zomaar zelf kruiden als medicijn te gaan gebruiken. De zin ‘Baat het niet dan schaadt het niet” geldt zeker niet! Neem daarom altijd contact op met een kruidengeneeskundige die je advies kan geven. Ga bij ernstige klachten altijd naar een huisarts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *