Na een hele natte zondag schijnt gelukkig vandaag het zonnetje weer! Vanmorgen was ik op pad en zag ik dat het kleefkruid alweer begint te groeien (zie bijgaande foto). Het voorjaar komt eraan en dus ook de voorjaarsschoonmaak, en dat is nu net waar het kleefkruid zo goed bij kan helpen. Dan heb ik het niet over de grote voorjaarsschoonmaak in huis (die ook heel prettig kan zijn) maar ik heb het over de grote schoonmaak in ons lichaam ;-)))

Eerst wat meer over het Kleefkruid zelf….. Kleefkruid dankt zijn naam aan zijn kleverigheid. Bij kinderen geliefd omdat het kruid overal aan vast blijft plakken en die kunnen daar heerlijk mee spelen. Het is een algemeen voorkomend kruid en kan ruim één meter hoog groeien. Kleefkruid heeft slappe stengels, met behulp van zijn weerhaakjes werkt de plant zich langs planten en bomen omhoog. Kleefkruid groeit graag op omgewerkte grond en is daarom vaak te vinden op akkerlanden. De eigenaar van de grond heeft een hekel aan het snelgroeiende kruid, omdat het de gekweekte gewassen overwoekert. In de bloeiperiode zijn de witte bloemetjes niet groter dan ongeveer 2 mm. Na de bloei veranderen ze in bolvormige, kleverige zaaddoosjes. Een zaaddoosje groet altijd zij aan zij met een ander zaaddoosje.

Wat deed men vroeger met Kleefkruid

In vroegere tijden maakte men in Europa een zeef van Kleefkruid. Hiermee werd melk gezeefd om kaas te maken. Tegenwoordig maken kaasfabrieken kaas met stremsel, een product uit de maag van koeien, maar het kan ook met kruid. Kaas maken is eigenlijk een hele eenvoudige handeling waarvan het de moeite waard is om het zelf te leren! Het is niet moeilijker dan brood bakken.

Geneeskracht van Kleefkruid

Leuk maar waarom is hij nou zo goed voor het schoonmaken van ons lichaam? Nou Kleefkruid is een kruid dat goed is voor het hele lichaam omdat er een schoonmaak binnenin het lichaam plaats vindt na het drinken van kleefkruidthee. Wanneer je niet ziek bent, kun je kleefkruidthee drinken om eventuele beginnende ziektes te snel af te zijn. Als je al naar een dokter bent geweest en medicijnen gebruikt is het slim om na een medicijnkist over te stappen op deze geneeskrachtige thee. Het Kleefkruid staat er voornamelijk om bekend dat hij reinigt vanuit de lymfeklieren.

Kleefkruidthee

Kleefkruidthee kun je het beste vers zetten. Je plukt alleen de jonge toppen. Je wast de bladeren door ze goed af te spoelen met eerst kokend heet water. je kunt een handvol toppen in een vergiet leggen en met heet water overgieten. Daarna was je ze nog een keer na met koud water want anders brand je je handen ;-))

Als je zeker weet dat het schoon is stop je ze in een pan met daarin een liter water. Deze breng je aan de kook en laat je 2 a 3 minuten doorkoken. Vervolgens kun je het water opdrinken als verse groene thee. Het is goed om te ontgiften in een ontgiftingskuur in het voorjaar.

Kleefkruid in een wildplukwandeling

Wil je het Kleefkruid zelf eens zien maar weet je niet zeker of je de goede plant heb ga dan eens mee op pad met een wildplukwandeling. Vanaf april 2022 organiseer ik nieuwe wandelingen maar je kunt ook zelf met een groepje vriendinnen met mij op pad gaan (vanaf 6 personen). Wil je meer weten of je opgeven ga dan op mijn website naar: Wildplukken met Suus

Menstype

Voor mensen die veel van anderen houden, teveel voor hen zorgen en zichzelf vergeten. Dit type wordt door onduidelijke oorzaken dik. Houdt vocht vast, neemt in gewicht toe zonder eetproblemen. Mensen die problemen opzuigen van anderen zondere er iets mee te kunnen.

Mocht je meer willen weten over het Kleefkruid en zijn geneeskracht of andere vragen hebben dan kun je altijd contact met mij opnemen: info@kruidenparadijs.nl.

Ik raad je aan om nooit zomaar zelf kruiden als medicijn te gaan gebruiken. De zin ‘Baat het niet dan schaadt het niet” geldt zeker niet! Neem daarom altijd contact op met een kruidengeneeskundige die je advies kan geven. Ga bij ernstige klachten altijd naar een huisarts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *