Lieve kruidenliefhebbers,

Op dit moment ben ik nog in Noorwegen. Wij hebben hier een hytte (vakantiehuis) en verblijven hier regelmatig. Noorwegen is qua natuur en kruiden echt een kruidenparadijs ;-)) Je mag hier ook wildplukken!! (In Nederland is dit officieel verboden). Noorwegen heeft namelijk in de wet het allemansrecht staan. Dit betekent dat de natuur hier van iedereen is. Wel is het uiteraard belangrijk om ook hier zorgvuldig met de natuur om te gaan (Zie mijn artikel over wildplukken). Als ik de Noorse taal wat beter beheers ga ik hier ook wildpluk wandelingen, workshops hier geven.

Ik zal hiermee dan ook een unieke combinatie vormen met geneeskrachtige kruiden uit Noorwegen en Nederland. Nu ik dit schrijf kijk ik naar de ondergaande zon met op de voorgrond prachtige dennenbomen (zie foto). Mooie gelegenheid dus om met deze te beginnen.

We hebben de kerst net achter ons gelaten en wordt onze kerstboom (meestal een Spar!) in de tuin gezet. Als we in de natuur kijken zijn er wel 800 dennensoorten die als naaldboom in heel Europa voorkomen. Naaldbomen zijn heel bescheiden in hun behoeften en heeft weinig nodig om te overleven. Zelfs in bergachtige streken met vaak een dunne bovenlaag aan vruchtbare grond slaagt hij erin zich goed te verankeren met een penwortel en lange zijwortels. Zo kan hij diep voedsel uit de grond halen en weerstand bieden bij stormachtige wind. 

Begin 1900 zijn er veel dennenbossen in Nederland aangelegd. In Scandinavië worden ze zelfs aangeplant bij grote steden om luchtvervuiling tegen te gaan. De naalden van dennen en sparren zijn zeer lucht zuiverend. Van oudsher halen we dus al een heilzaam middel in huis, alhoewel onze kerstboom geen Den is, maar een Spar.

Het eerste dat opvalt in een dennenbos is de aromatische geur, een geur van hars, die je genietend in je opneemt en dieper laat ademen. Dit is meteen de grote kracht van deze naaldboom: een heilzame werking op de ademhalingsorganen. De Den zuivert de lucht, lost overtollig slijm op en gaat ontstekingen tegen. Hars zorgt ervoor dat de boom niet teveel vocht verliest en verwondingen snel helen. Zo ook voor de mens heeft de Den verwarmende en drogende kwaliteiten en helpt een ontsteking snel te genezen. 

De etherische olie die gewonnen wordt uit de naalden en de knoppen, is slijmoplossend en ontstekingsremmend en werkt ontsmettend bij een groot aantal luchtwegaandoeningen. Een diepe reinigende ademhaling heeft ook effect op de nieren en omdat de Den de nieren stimuleert en het urinezuur in het bloed vermindert, heeft de olie een verzachtende werking bij reumatische pijnen.

Deze groenblijvende boom is een symbool van licht en leven in de donkerste tijd van het jaar, waarin de droge, noordoostenwind een aanslag op de luchtwegen doet. Als je hier veel last van heb kun je een heerlijke dennenknoppen siroop maken. Dit kun je op de volgende manier doen:  

Hiervoor heb je het volgende nodig:

  • 100 gram dennen knoppen (het liefst vers maar die zijn er pas in maart/april)
  • 0,5 liter water
  • 200 gram suiker
  • 100 gram honing (het liefst rauwe honing bij de imker vandaan)

Bereiding:

  • Doe de verse knoppen in het water en breng aan de kook. Zet het vuur uit en laat het 10 minuten trekken.
  • Daarna afzeven en de suiker en honing erin laten oplossen. 100 gram verse knoppen, in 0.5 liter water laten koken. 

Neem hiervan 2 tot 3 eetlepels per dag en laat dit rustig in je keel glijden.

Mocht je meer willen weten over de Den en zijn geneeskracht of andere vragen hebben dan kun je altijd contact met mij opnemen: info@kruidenparadijs.nl.

Ik raad je aan om nooit zomaar zelf kruiden als medicijn te gaan gebruiken. De zin ‘Baat het niet dan schaadt het niet” geldt zeker niet! Neem daarom altijd contact op met een kruidengeneeskundige die je advies kan geven. Ga bij ernstige klachten altijd naar een huisarts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *