Als ik ga wildplukken vertel ik altijd hoe geweldig het is, zeker na de eerste keer loop je nooit meer hetzelfde over een pad of langs de weg. Overal herken je iets van een blaadje, plant of kruid dat je tegenkomt en wat ik je hierover heb vertelt. Natuurlijk is het veel te leuk om met mij op pad te gaan maar ik kan mij voorstellen dat je dit zelf ook wil gaan doen.

Als je zelf op pad gaat is het belangrijk dat je stil staat bij de volgende dingen:

  • Zorg ervoor dat je goed voorbereid op pad gaat (dichte kleding, schepje, determinatieboekje, mesje om de plant niet teveel te beschadigen enz)
  • Als je iets gaat plukken zorg er dan voor dat je voor 100 % zeker bent dat het inderdaad de juiste plant is die je wil meenemen. Bij twijfel altijd laten staan!!!
  • Hou je aan de 80/20 regel! Neem 20% mee en laat 80% staan. Belangrijk is ook dat je niet meer meeneemt dan je nodig heb. Wij zijn als mens gauw geneigd om meer mee te nemen omdat we bang zijn tekort te hebben ;-))
  • Beschadig de plant niet teveel. Hiermee bedoel ik dat als je blaadjes nodig heb dan je dan van verschillende planten een paar blaadjes meeneemt en niet van 1 plant de hele plant eruit trekt een aantal blaadjes eraf scheurt en vervolgens het meeste achterlaat zonder dat de plant zich weer verder kan ontwikkelen;
  • Pluk niet in de buurt van uitwerpselen of langs de kant van de weg, en als tip wil ik je meegeven dat het langs het treinspoor ook niet slim is om te plukken. Er rijden namelijk regelmatig giftreinen zodat er langs het spoor geen wildgroei ontstaat!
  • Heb respect voor de natuur en alles wat erin leeft. Gooi dus niets in de natuur en geef ook eens iets aan de natuur terug bijvoorbeeld in de vorm van zaden of communiceer met een plant of boom;
  • Als je plantendelen heb meegenomen zorg dan dat je ze goed schoonmaakt. Dit doe je door het in een bakje met water te leggen met daarin of een scheutje azijn of zout. Laat dit een uurtje staan en spoel het daarna goed af.
  • Weet dat je niet overal mag wildplukken!!! In Nederland wordt wildplukken vaak gedoogd maar is in principe verboden. Houd hier dus rekening mee en ga nooit zomaar ergens plukken. Ik loop met toestemming van de boswachter of beheerder van een gebied.

Geniet vooral van wat de natuur ons te bieden heeft! Als je goed naar de natuur gaat kijken zul je gaan zien dat zij ons helpt en heel veel laat zien. We zijn als mens in de loop der jaren ver van de natuur verwijdert geraakt.

Mijn wens is dat ik met de wandelingen iedereen weer opnieuw de natuur laat ontdekken, dat je de natuur weer in je hart zal sluiten, dat ik je kan leren hoe de natuur je kan voeden en genezen en dat je vooral geniet van al het moois dat ze ons te bieden heeft. Laten we vooral heel zuinig op haar zijn!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *