De mensen die al eens met mij mee zijn gegaan met een Wildplukwandeling in De Bretten kennen het verhaal van de Japanse Duizendknoop. Deze exoot is hier in Nederland een bijna onmogelijk uit te roeien plant. Het vervelende is dat deze plant onze eigen natuurlijke planten verdrijft. Hij gaat door beton en alles heen en als je ook maar een klein stukje wortel laat zitten dan groeit de plant gewoon weer terug.

Maar er is nieuws! Onderzoekers denken dat het gelukt is om de Japanse bladvlo in te zetten als natuurlijk bestrijdingsmiddel. Deze bladvlo is namelijk dol op de Japanse Duizendknoop. Ze zuigen aan de bladknoppen, waardoor bladeren zich niet goed kunnen ontwikkelen. Het mooie is dat de vlo de winter heeft overleefd en dat ze alleen kunnen leven op de Japanse Duizendknoop. Dat zorgt ervoor dat het ook een veilige manier is van bestrijden. Deze proef is onder andere gedaan in Amsterdam Zuid langs het fietspad. De onderzoekers zagen dat de groei van de Japanse Duizendknoop zeker is geremd! Nu maar hopen dat de Japanse bladvlo zich in de natuur kan vestigen zodat de Japanse Duizendknoop beter onder controle kan worden gehouden.

Er zijn al vele verschillende manieren geprobeerd om de Japanse Duizendknoop uit te roeien, onder andere met stroom. In Oosterbeek worden varkens ingezet die de Japanse Duizendknoop eten en de grond omwoelen waardoor de wortels en takken worden uitgegraven.

Maar er zit ook nog een mooie kant aan de Japanse Duizendknoop, hij is namelijk prima te eten! De plant is familie van de Rabarber. In het vroege voorjaar als de Japanse Duizendknoop begint met groeien dan kun je de stengels plukken en daarvan Chutney of jam maken. Ik laat dit weleens proeven in de wandeling en de mensen vinden het heerlijk.

Ook bevat de wortel veel Resveratrol een inhoudsstof die op dit moment wordt onderzocht bij kanker. De reden van het onderzoek is omdat Resveratrol een antitumoraal effect heeft. Het zorgt ervoor dat rumoren zich zelf elimineren, wat met een medische terms apoptose wordt genoemd. Verder heeft het een anti-angiogenetische werkzaamheid; dat is de officiële term voor een middel dat de vorming van bloedplaatjes in een kankercel belet.

Wil je de Japanse Duizendknoop zelf eens zien en proeven, dan nodig ik je uit om komend seizoen eens met mij mee te gaan. Eind februari begin maart plan ik het nieuwe wandelseizoen in dus hou mijn website of facebook in de gaten of stuur mij een mail zodat ik je op de mailinglijst kan zetten. Dan ben je als eerste op de hoogte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *