Paddestoelen! Geheimzinnig en spannend zijn ze altijd wel geweest. Denk maar aan de vele onheilspellende volksnamen die aan heel wat paddestoelen werden gegeven: heksenboleet, duivelsei, duivelsbroed, stinkzwam, om de fameuze heksenkringen niet te vergeten. Zelf heb ik geen verstand van paddenstoelen en doe er in mijn wandelingen dan ook niets mee op deze uitzondering na, de Judasoor……

Hoe ziet een Judasoor eruit en waar kun je hem vinden?

In het jeugdstadium zijn ze kelk-, mossel-, of schotelvormig, later rond en geplooid, onregelmatig gegolfd en gelobd. Aan de oppervlakte zijn ze fluwelig behaard en olijfkleurig. De binnenzijde is sterk gerimpeld en geaderd. Het gehele vruchtlichaam is geleiachtig elastisch, bij opdrogen donkerder, zwart of grijsbruin, hard en gebocheld. (Zie foto)

Je kunt ze het gehele jaar door vinden, maar vooral in de periode van herfst tot voorjaar, op afgestorven stammen en takken van vooral de vlier, maar ook op ander loofhout zoals Noteboom, Wilg en Beuk, in zowel de tropen als in gematigde streken over de gehele wereld. Dus ook in Nederland ;-)))

Ik ben gek op de Judasoor. Als ik hem vind dan neem ik er een aantal mee zodat ik daar een heerlijk hapje van kan maken om uit te delen op de wandeling. Zie het recept hieronder.

Medicinale toepassing.

Ook medicinaal kun je Judasoor toepassen. Uit de moderne wetenschap blijkt dat Judasoor zeer veel slijmstoffen bevat, wat in de kruidengeneeskunde over het algemeen als verzachtend voor de slijmvliezen van keel en darmen wordt beschouwd. Verder zijn er een aantal polysacchariden, een soort koolydraten, geisoleerd, die een anti-inflammatoire en anti-tumoractiviteit hebben. Een van de polysacchariden heeft ook een duidelijk anti-klontereffect in het bloed te vergelijken met aspirine. Judasoor is meer dan een mysterieuze paddestoel, maar kan ook voor hedendaagse, moderne kwalen gebruikt worden. En dan vooral voor problemen met de bloedvaten: slechte bloedcirculatie, te hoog cholesterol en te dik bloed. Verder heeft de Auricularia zeer waarschijnlijk ook een versterkende werking op het immuunsysteem.

Recept, een heerlijke Judasoor bonbon:

Nodig:

  • Judasoor
  • Vlierbloesemlikeur of Sleedoornbessenlikeur
  • Chocolade gesmolten

Als je Judasoor heb gevonden kun je er kleine stukjes van maken ter grote van een bonbon. Spoel de stukjes Judasoor goed af en droog hem daarna in een voedseldroger. Daarna kun je hem bewaren totdat je er een hapje van wil maken.

Doe de gedroogde Judasoor in de Vlierbloesem of Sleedoornbessenlikeur en laat de Judasoor weer wellen. De likeur wordt er dan in opgenomen. Daarna giet je er voorzichtig gesmolten chocolade overheen en laat je het drogen. Eet smakelijk!!

Vind je dit teveel werk? Ik hoop de Judasoor weer te vinden de komende weken dan maak ik dit hapje zeker en kunnen mensen die met een wildplukwandeling mee gaan het hapje proeven ;-)))

Mocht je meer willen weten over de Judasoor en zijn geneeskracht of andere vragen hebben dan kun je altijd contact met mij opnemen: info@kruidenparadijs.nl.

Ik raad je aan om nooit zomaar zelf kruiden als medicijn te gaan gebruiken. De zin ‘Baat het niet dan schaadt het niet” geldt zeker niet! Neem daarom altijd contact op met een kruidengeneeskundige die je advies kan geven. Ga bij ernstige klachten altijd naar een huisarts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *